Medicijnen mee op reis (Schengenverklaring)

(geplaatst op 31 mei 2012)

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen, mogen niet zomaar mee op vakantie. In veel landen is namelijk het bezit en gebruik van opiaten zoals cannabis streng verboden. Gaat u op reis en moet u Opiumwetmedicijnen en/of slaapmiddelen meenemen, dan heeft u een officieel document nodig. Binnen de Europese Schengenlanden is dat een Schengenverklaring, daarbuiten een verklaring van het consulaat of de ambassade.

Schengenverklaring

De Schengenverklaring is een officieel document waarin staat dat u de opiumwetmiddelen en/of slaapmiddelen meeneemt voor eigen gebruik. De huisarts moet de verklaring ondertekenen en het Ministerie van Volksgezondheid moet de Schengenverklaring waarmerken. Een Schengenverklaring is 30 dagen geldig. Bij langere reizen heeft u meerdere verklaringen nodig. Houd u rekening met een verwerkingstijd van 4-6 weken.

 

Meer weten over Schengenverklaring? Ga naar de website van het Ministerie voor de Volksgezondheid, om een Schengenverklaring op te vragen.

Voor vragen kunt u bellen of mailen met:

Schengenservicelijn: 070-340 55 88, of schengenverklaring@minvws.nl

Schengenlanden

De Schengenlanden zijn België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, IJsland, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Hongarije, Malta, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Zwitserland.

Reizen buiten Schengenlanden

Reist u naar een land buiten het zogenoemde Schengengebied en moet u medicijnen meenemen die onder de Opiumwet vallen, dan heeft u daarvoor toestemming nodig van de ambassade of het consulaat van het betreffende land in Nederland. Om die toestemming te krijgen is tenminste een verklaring nodig van uw arts. (zie voorbeeldverklaring)

Opiumwet en Opiumwetmedicijnen

De Opiumwet verbiedt het gebruik, bezit en handel in bepaalde middelen. Het gaat om onder andere de harddrugs zoals heroïne, cocaïne, amfetamine, LSD en XTC maar ook zware pijnstillers en het medicijn Ritalin (methylfenidaat). In de Opiumwet staan ook de zogenaamde softdrugs zoals hennepproducten (hasj en weed) en slaap- en kalmeringsmiddelen zoals Valium en Seresta.

De Opiumwet beschrijft wat allemaal wel en niet mag voor deze middelen. Sommige middelen mogen namelijk wel worden gebruikt voor medische en wetenschappelijke doeleinden. Een bekend voorbeeld van een toegestaan middel voor medisch gebruik is morfine als pijnstiller. De apotheker kan u vertellen of uw geneesmiddel valt onder de Opiumwet.

Alle nieuwsberichten  |  << vorige ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21  ... volgende >>

Wij staan altijd open voor opmerkingen of suggesties...

Vertel het ons!